Stackpack: Schumacher Packaging wprowadzapapierowe
tacki z górnym zamknięciem dla delikatnych owoców i warzyw

W pełni nadająca się do recyklingu

Ebersdorf bei Coburg, 7 lutego 2023 +++

Grupa Schumacher Packaging, jeden z największych w Europie producentów zindywidualizowanych opakowań z tektury falistej i litej (www.schumacher-packaging.com), wprowadza na rynek Stackpack, nowy typ tacki z górnym zamknięciem do żywności. Stackpack jest wykonany w 100% z tektury litej, nadaje się do recyklingu i może całkowicie zastąpić konwencjonalne plastikowe tacki. To innowacyjne, trwałe i wyjątkowo stabilne rozwiązanie opakowaniowe może być również zgrzewane za pomocą wszystkich standardowych zgrzewarek.

Nowa ośmiokątna tacka Top-Seal Stackpack nadaje się szczególnie do pakowania produktów suchych, wilgotnych i tłustych dzięki opcjonalnie dodawanej biobójczej barierze ochronnej. W zależności od zawartości tacki, na przykład dla produktów wymagających wilgoci, można wybrać specjalnie powlekaną, pozbawioną tworzyw sztucznych jakość tektury. Powłoki nadają się do bezpośredniego kontaktu z żywnością i mogą być łatwo poddane recyklingowi wraz z tacką. Dzięki temu Stackpack nadaje się szczególnie do wrażliwych produktów, takich jak miękkie owoce, grzyby, pomidory czy zioła i jest idealnym zamiennikiem plastikowych tacek w sektorze owoców i warzyw.

Maksymalna świeżość i higiena

Do zamknięcia tacki Stackpack można zastosować folie pokrywcze z cienkiego tworzywa sztucznego, kompostowalnej siatki celulozowej lub nawet papieru. Sama taca jest całkowicie pozbawiona tworzyw sztucznych. Zgrzewanie górne może być łatwo wykonane na istniejących zgrzewarkach, w związku z tym nie wiąże się z dodatkowymi kosztami. Zewnętrzna strona tacy może być również spersonalizowana za pomocą nawet sześciokolorowego druku offsetowego.

"Dzięki Stackpack wypełniamy lukę na rynku i oferujemy naszym klientom zrównoważoną tackę z górnym uszczelnieniem, którą można wprowadzić bez dodatkowych inwestycji w narzędzia do uszczelniania. Tym samym kontynuujemy naszą drogę jako siła napędowa innowacji i pokazujemy, jak można znacznie zmniejszyć udział tworzyw sztucznych w opakowaniach poprzez zastosowanie tektury litej. Widzimy w tym duży potencjał, zwłaszcza w branży spożywczej. Nasz nowy produkt pokazuje również, jak w praktyce można połączyć niskie zużycie materiału z optymalną ochroną produktu - mówi dyrektor zarządzający Hendrik Schumacher.

'Dostępne od pierwszego kwartału 2023 r.

Dzięki nowej tacce Stackpack Top-Seal firma Schumacher Packaging rozszerza swoje portfolio zrównoważonych rozwiązań opakowaniowych dla przemysłu spożywczego: dzięki HALOPACK® specjalista w dziedzinie opakowań produkuje już opakowanie z gazem ochronnym MAP, dzięki któremu łatwo psujące się produkty spożywcze, takie jak mięso czy dania gotowe, zyskują dłuższą trwałość.

Od stycznia Schumacher Packaging jest wyłącznym licencjobiorcą Stackpack na region DACH, a także na rynek polski. Tacki będą dostępne w pierwszym kwartale 2023 roku, ale już teraz klienci mogą kontaktować się z stackpack@schumacher-packaging.com w celu uzyskania informacji dotyczącej rozmiaru, koloru i ewentualnego nadruku.