Schumacher Packaging pozostaje silnym partnerem
w sektorze opakowań prezentowych

Zgodna z zasadami zrównoważonego rozwoju, nadająca się do recyklingu, kreatywna: nowa kolekcja przekonuje na całej linii

Ebersdorf bei Coburg, 23 sierpnia 2022 +++

W swojej nowej kolekcji opakowań prezentowych na sezon 2022/2023 Grupa Schumacher Packaging, jeden z największych europejskich producentów opakowań z tektury falistej i litej, uwzględnia koncepcję zrównoważonego rozwoju – i zdobywa uznanie dzięki różnorodnym, kreatywnym wzorom nadającym się do recyklingu. Przede wszystkim nastrojowe opakowania świąteczne pozwalają już teraz poczuć przedsmak radości płynącej z obdarowywania i bycia obdarowywanym. Dzięki własnemu zaopatrzeniu w surowce i nieustannym inwestycjom w przyszłościowe technologie oszczędzające zasoby, specjalista w dziedzinie opakowań jest również w tym roku silnym i niezawodnym partnerem dla swoich klientów.

Najbliższe miesiące przyniosą kolejne zmiany i poczucie niepewności. Jedno jest jednak pewne: w branży e-commerce opakowania będą zawsze potrzebne. W ubiegłym roku firma Schumacher Packaging mogła odnotować znaczny wzrost sprzedaży w sektorze opakowań prezentowych w związku z ograniczeniami dotyczącymi kontaktów. Znamienne było zwłaszcza duże zapotrzebowanie tuż przed Bożym Narodzeniem. Również w tym roku, pomimo osłabienia nastrojów zakupowych, przedsiębiorstwo wykazuje ostrożny optymizm, wyrażając nadzieję, że w okresie świątecznym klienci nie zrezygnują ze stylowo zapakowanych, drobnych upominków dla rodziny, przyjaciół i współpracowników.

Jednak ze względu na napiętą sytuację związaną z dostępnością gazu i ciągłym wzrostem cen, ekspert w dziedzinie opakowań radzi swoim klientom, aby odpowiednio wcześnie zrobili zapasy na nadchodzący sezon: „Nasze magazyny są już dobrze zaopatrzone”, mówi Anna Schumacher, członek zarządu Schumacher Packaging i główna osoba odpowiedzialna za obszar opakowań na prezenty. „Aktywne działanie zamiast biernego reagowania, to nasza dewiza. Do nowych wyzwań podchodzimy szybko, elastycznie i pragmatycznie. Tylko w ten sposób możemy zagwarantować naszym klientom nieprzerwane dostawy.” Zdaniem Schumacher Packaging należy jeszcze poczekać z oceną rozwoju sytuacji cenowej i energetycznej, ale nie można wykluczyć dalszego wzrostu kosztów.

Wiodący trend: Obdarowywanie ze świadomością i poszanowaniem zasad zrównoważonego rozwoju

Zrównoważony rozwój pozostanie w centrum uwagi również w kontekście prezentów gwiazdkowych. Konsumenci coraz częściej sięgają po produkty, które nadają się do recyklingu, sprzyjają oszczędnemu wykorzystaniu zasobów i są wytwarzane w uczciwy sposób. Dotyczy to również opakowań, które powinny być nie tylko odświętne i stylowe, ale także zrównoważone. Firma Schumacher Packaging nie ma w tym względzie żadnych wątpliwości: „Zrównoważony rozwój jest najważniejszą zasadą naszego działania”, podkreśla Anna Schumacher. „Nasze opakowania prezentowe produkujemy z pozyskiwanej zgodnie z założeniami zrównoważonego rozwoju papy falistej i litej i zadrukowujemy je farbami bezpiecznymi dla żywności. Oznacza to, że po użyciu 100 procent opakowań można poddać recyklingowi.” W ten sposób specjalista w dziedzinie opakowań nie traci z oczu ambitnego celu, jakim jest wdrożenie do 2035 roku produkcji neutralnej pod względem emisji CO2.

Różnorodne wzory świąteczne podkreślające wyjątkowy charakter okresu Bożego Narodzenia i Sylwestra

Od szlachetnego wina po wykwintne artykuły dla smakoszy oraz indywidualne prezenty: opakowania prezentowe firmy Schumacher Packaging zmieniają liczne produkty w stylowo zapakowane podarunki. Powiew luksusu można poczuć w Boże Narodzenie na przykład dzięki nowemu kartonowemu pudełku na prezent i pudełku składanemu „Christmas Deluxe”. Czarna tektura została tutaj połączona z błyszczącymi bombkami choinkowymi i mieniącym się konfetti w kolorze złota. To gustowne opakowanie nadaje się do wszystkich rodzajów napojów oraz prezentów mieszanych i jest dostępne każdorazowo w trzech rozmiarach. Kolejną świąteczną nowością oferowaną przez Schumacher Packaging jest klimatyczny motyw „wieńca bożonarodzeniowego” na rustykalnym, drewnianym tle. Dostępny jako kartonowe pudełko na prezent w dwóch rozmiarach, jak również jako pudełko prezentowe w trzech rozmiarach, a dzięki dopasowanemu kartonowi zewnętrznemu nadaje się do wysyłki pocztą.

Nowości na cały rok

Dzięki gładkiej powierzchni i estetycznemu charakterowi kartonowe pudełko na prezent „Ecoline” z naturalnej tektury falistej udowadnia, że czasami mniej znaczy więcej. Opakowanie wyróżnia się neutralnym i zrównoważonym wyglądem – zarówno w kolorze naturalnym, jak i czarnym, w wersji na jedną, dwie lub trzy butelki.

Cieszący się powodzeniem motyw „Vintage” to również obowiązkowy element każdej kolekcji opakowań prezentowych firmy Schumacher Packaging. Nowością w ofercie jest duże pudełko prezentowe z okienkiem. Opakowanie prezentowe wykonane z naturalnej tektury falistej o efektownym wyglądzie imitującym drewno pozwala obdarowanej osobie zobaczyć obiecującą zawartość, a także chroni ją podczas transportu dzięki dopasowanemu kartonowi zewnętrznemu.

Dostępny katalog

Aktualny katalog ze wszystkimi nowymi opakowaniami prezentowymi na sezon 2022/2023 można pobrać w formacie PDF na stronie internetowej firmy Schumacher Packaging: Katalog Opakowania prezentowe Nowości 2022/2023