Czołówka branży pod względem standardów środowiskowych i społecznych

Od lewej do prawej: Hendrik Schumacher (kadra zarządzająca), Mauren Stiegler (zapewnienie jakości/zarządzanie higieną), Orcun Sönmezgök (kierownictwo zakładu) i Volker Hummel (kierownictwo zakładu) cieszą się z pomyślnie zakończonego procesu certyfikacji BRC w zakładzie w Forchheim.

Producent opakowań spełnia najwyższe standardy higieny i jakości

Ebersdorf bei Coburg, 02. lutego 2021 +++

Grupa Schumacher Packaging, jeden z największych producentów opakowań z tektury falistej i litej (www.schumacher-packaging.com), uzyskała dla swojego zakładu w Forchheim uznawany na całym świecie certyfikat BRC. Certyfikat British Retail Consortium (BRC) potwierdza, że Schumacher Packaging spełnia standardy higieny, jakości i bezpieczeństwa na najwyższym międzynarodowym poziomie w produkcji opakowań do żywności. Standardy BRC zostały zdefiniowane przez kilka sieci handlowych jako wiążące normy, które są obecnie uznawane nie tylko w Wielkiej Brytanii, ale i w wielu innych krajach. W celu uzyskania certyfikatu producent opakowań przeszedł kompleksowy audyt przeprowadzony przez TÜV Rheinland. „Jesteśmy dumni, że dzięki udanej certyfikacji BRC, umocniliśmy zaufanie klientów do naszej firmy” - mówi dyrektor zarządzający, Hendrik Schumacher. „Jednocześnie wzmacnia to naszą pozycję specjalisty w dziedzinie opakowań, także w przemyśle spożywczym i umożliwia nam zdobycie nowych grup klientów”.

Audyt zakończony pełnym sukcesem

Dzięki certyfikatowi ważnemu od stycznia 2021 r. Schumacher Packaging może udowodnić, że audytowany zakład w Forchheim w pełni spełnia wymogi BRC i przeszedł audyt z bardzo dobrym wynikiem. Certyfikat BRC dokumentuje z jednej strony ścisłe przestrzeganie przepisów higienicznych, które mają na celu zapobieganie zanieczyszczeniu materiałów opakowaniowych do artykułów spożywczych. Z drugiej strony świadczy o prowadzeniu szczegółowej dokumentacji procesów pakowania, możliwości pełnej identyfikacji materiałów i surowej kontroli jakości w Schumacher Packaging. „W ten sposób zapewniamy maksymalną przejrzystość, która w sposób trwały wzmacnia zaufanie naszych klientów” - wyjaśnia Hendrik Schumacher.

Bezpieczna produkcja opakowań do żywności

W 2019 roku zakład w Forchheim stworzył fundamenty pod bezpieczną produkcję opakowań do żywności. Dzięki certyfikacji HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) firma Schumacher Packaging stworzyła koncepcję działań mających na celu zmniejszenie ryzyka podczas produkcji opakowań, które mogłoby wpłynąć na czystość żywności. Uzyskany niedawno certyfikat BRC nie tylko uwzględnia koncepcję HACCP, ale uzupełnia ją o kolejne aspekty, które mają decydujące znaczenie w procesie wytwarzania bezpiecznych produktów, nieszkodliwych w świetle prawa żywnościowego. Należą do nich szczególne wymagania dotyczące budynku (solidność, czyszczenie itp.) oraz procedury stosowane przez personel (higiena, odzież robocza, specjalne szkolenia itp.). W ten sposób Schumacher Packaging gwarantuje, że produkcja opakowań do żywności zawsze spełnia standardy BRC.

Przedsiębiorstwo wdraża nowe zasady higieny i bezpieczeństwa

„Od samego początku pracownicy działu produkcji musieli mierzyć się z wieloma nowymi zasadami”, wyjaśnia Mauren Stiegler, która odpowiada za zapewnienie jakości i zarządzanie higieną w zakładzie w Forchheim i która była odpowiedzialna za projekt certyfikacji BRC. „To całkowicie normalne, że nowe zjawiska i sytuacje są początkowo oceniane krytycznie. Dzięki doskonałej współpracy z kierownictwem zakładu i zrozumieniu koncepcji przez kadrę kierowniczą - z Orcunem Sönmezgökiem na czele - pracownicy bardzo szybko zaakceptowali założenia BRC”, podkreśla Mauren Stiegler. „To, że w ogóle udało nam się wdrożyć projekt certyfikacji w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy, zawdzięczamy w dużej mierze naszemu oddanemu zespołowi”.

Ambitne cele na przyszłość

W nadchodzących latach Schumacher Packaging planuje certyfikować kolejne lokalizacje zgodnie z BRC. Kierownictwo firmy analizuje obecnie, które zakłady mogą być brane pod uwagę w tym zakresie. Ponadto producent opakowań dąży do tego, aby coroczny audyt BRC mógł być zakończony z niezmiennie bardzo dobrymi wynikami, a tym samym do długofalowego utrzymania wysokiego poziomu. „Naszym celem na przyszłość jest przeprowadzanie niezapowiedzianego audytu zamiast obowiązkowego zapowiedzianego audytu” - mówi Mauren Stiegler. „Tylko w ten sposób możemy uzyskać najwyższą ocenę. I właśnie taki rezultat chcemy osiągnąć”.