Halopack: Schumacher Packaging produkuje
tekturowe opakowania żywności przeznaczone do pakowania w atmosferze modyfikowanej (MAP)

Innowacyjne opakowania hybrydowe ze znacznie ograniczoną zawartością tworzyw sztucznych

Ebersdorf bei Coburg, 24 czerwca 2019 +++

W bieżącym roku Schumacher Packaging wprowadzi na rynek niemiecki i polski innowacyjne i przyjazne dla środowiska hybrydowe opakowania do żywności Halopack – wynalazek z Niderlandów. Innowacyjne opakowanie Halopack zastępuje plastikowe tacki, powszechnie stosowane na przykład w przypadku produktów mięsnych, stabilnymi opakowaniami z tektury, powlekanymi od wewnątrz cienką, gazoszczelną, całkowicie higieniczną folią z tworzywa sztucznego. Dzięki Halopack można ograniczyć ilość użytego plastiku o 70 do 90 procent, również w przypadku opakowań MAP z atmosferą ochronną. Segregowanie ekologicznych i efektywnych marketingowo opakowań hybrydowych w warunkach domowych nie przysparza klientowi końcowemu żadnych trudności: cienka folia trafia po prostu do żółtego pojemnika na odpady, podczas gdy tekturowa tacka stanowi makulaturę, która w 100 procentach nadaje się do recyklingu. Grupa Schumacher Packaging jako pierwsza posiada licencję na produkcję Halopack w Europie kontynentalnej. Rozpoczęcie produkcji w Niemczech planowane jest na IV kwartał 2019 roku.

Usprawnienie pod względem ekologii i funkcjonalności

Do produkcji innowacyjnych opakowań hybrydowych Halopack wymagane są specjalne maszyny. „W pierwszym kroku będziemy w stanie wyprodukować od 10 do 30 milionów tacek rocznie na jednej lub dwóch maszynach” - mówi Hendrik Schumacher, członek zarządu Schumacher Packaging odpowiedzialny za wprowadzenie Halopack na rynek. „Postrzegamy Halopack jako szansę na innowacyjne i pragmatyczne rozwiązanie palącego problemu ekologicznego” - mówi Schumacher. „Halopack pozwala na zmniejszenie użycia plastiku w łatwo psujących się produktach spożywczych do absolutnego minimum, bez uszczerbku dla higieny i okresu przydatności do spożycia. Wręcz przeciwnie: Halopack jeszcze lepiej chroni żywność przed wpływem środowiska i tworzy niezawodną barierę dla tłuszczu oraz wilgoci, która jest bardziej skuteczna niż w przypadku standardowych tacek wykonanych z PP, PE lub PET. Halopack to inteligentne rozwiązanie z Niderlandów, które doskonale wpisuje się w nasz wizerunek jako producenta opakowań posiadającego wysoką świadomość ekologiczną” - mówi Hendrik Schumacher.

Partnerzy współpracujący w zakresie innowacji

Również z punktu widzenia holenderskich wynalazców, Schumacher Packaging jest idealnym partnerem i licencjobiorcą na obszarze Niemiec i Polski. „Oba tematy - innowacyjność i świadomość ekologiczna - od dawna mają kluczowe znaczenie dla Schumacher Packaging” - mówi Remi de Olde, akcjonariusz Halopack N.V. w Almelo. „To nie przypadek, że Schumacher Packaging jest jednym z liderów innowacji i technologii w branży. Jesteśmy przekonani, że szeroka obecność firmy na terenie Niemiec i Polski oraz jej doskonała renoma jeszcze bardziej zwiększą popyt na nasze innowacyjne rozwiązanie Halopack. Rynek jest na to gotowy”.

Tektura zamiast tworzyw sztucznych

Jako pierwsze całkowicie gazoszczelne opakowanie MAP wykonane głównie z tektury, Halopack nie tylko zapewnia doskonały okres przydatności do spożycia; opakowanie hybrydowe może być również bez problemu podgrzewane w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Także zamrażanie żywności bezpośrednio w takim opakowaniu jest całkowicie nieszkodliwe. Halopack można także ponownie zamykać. „Halopack ma nie tylko ogromne zalety funkcjonalne, ale i jest atrakcyjne marketingowo ze względu na swój ekologiczny charakter” - mówi Hendrik Schumacher. „Szerokie grono konsumentów jest dziś wrażliwych na te kwestie i wybiera ekologiczne opakowania. Tekturowe tacki można również zadrukować w dowolny sposób, nawet wewnątrz. Jest to możliwe dzięki temu, że cienka, przezroczysta folia zapobiega kontaktowi z żywnością. Na tackach drukowane są również instrukcje dotyczące rozdzielania i recyklingu opakowań hybrydowych” - dodaje Hendrik Schumacher. „Jako materiał stosujemy różne rodzaje tektury litej: z włókien pierwotnych, z włókien pochodzących z recyklingu, powlekaną lub niepowlekaną, błyszczącą lub matową. Szczególnie atrakcyjna w tym kontekście jest oczywiście nasza specjalna linia ekologiczna: karton z matową powierzchnią produkujemy w kolorze brązowym, szarym lub białym – i wyłącznie z materiału pochodzącego z recyklingu”.