Jochen Drösel dołącza do Grupy Schumacher Packaging jako CSO

Ekspansja europejska jako cel strategiczny producenta opakowań

Ebersdorf bei Coburg, 26 marca 2019 +++

Jochen Drösel (49), wcześniej dyrektor sprzedaży i rozwoju produktu w Grupie Kolb, przejdzie 1 maja 2019 r. do Grupy Schumacher Packaging: jako członek kierownictwa sprzedaży i Chief Sales Officer (CSO). Firma rodzinna Schumacher Packaging (www.schumacher-packaging.com) jest jednym z największych producentów opakowań z tektury falistej i litej. Jochen Drösel stopniowo przejmie zadania Norberta Hagera (67), który jako kierownik sprzedaży od ponad czterech dekad pomaga kształtować historię sukcesu Schumacher Packaging. Dla jego wyznaczonego następcy, Jochena Drösela, ważnym celem strategicznym będzie wykorzystanie międzynarodowego potencjału wzrostu.

Przekonaliśmy jednego z najlepszych menedżerów w branży

„W osobie Jochena Drösela, który obejmie stanowisko CSO, udało się nam pozyskać prawdziwego mistrza w branży”, cieszy się Björn Schumacher, dyrektor zarządzający Schumacher Packaging. „Od czasu, gdy był szefem sprzedaży u naszego dostawcy papieru Smurfit Kappa, byliśmy stale w kontakcie. Cenimy go nie tylko za doświadczenie i ogromną wiedzę techniczną w dziedzinie papieru i opakowań, ale także jako człowieka. Myślę, że Jochen Drösel doskonale pasuje do naszej dynamicznej kultury korporacyjnej i że będzie godnym następcą Norberta Hagera” kontynuuje Björn Schumacher. „Norbert Hager, brat mojej matki, przez ostatnie 42 lata pełnił funkcję kierownika sprzedaży i odegrał decydującą rolę w tworzeniu sukcesu naszego rodzinnego przedsiębiorstwa. Teraz, gdy ma 67 lat, musimy pozwolić mu stopniowo rezygnować z tej odpowiedzialności”.

Dynamika wzrostu jako nowe wyzwanie

„Z mojego punktu widzenia jest to «Perfect Match»: stanowisko CSO w Schumacher Packaging i moje doświadczenie w branży”, tak Jochen Drösel komentuje swoją nową pracę. „Pracuję w przemyśle papierniczym od ponad 25 lat. Przez 14 lat byłem odpowiedzialny za sprzedaż w firmie Smurfit Kappa, współpracującej z Schumacher Packaging jako dostawca. W Schumacher Packaging niesamowicie pociąga mnie imponująca dynamika tej firmy oraz strategiczne i międzynarodowe zadania w ramach jej dalszej ekspansji europejskiej. Grupa Schumacher Packaging słusznie postrzega siebie jako lidera innowacyjnych i wydajnych rozwiązań w branży. Ta technologiczna przewaga tworzy ogromny, międzynarodowy potencjał”.

Kariera zawodowa Jochena Drösela

W trakcie swojej kariery zawodowej Jochen Drösel zajmował czołowe stanowiska sprzedażowe zarówno w spółkach rodzinnych, takich jak Kolb Group, jak i w koncernach międzynarodowych, takich jak Smurfit Kappa. Początkowo, od 1992 r., pracował w Bong Niemcy w Wuppertal jako regionalny kierownik sprzedaży. W tym samym czasie ukończył studia ekonomiczne (VWA). W 1998 r. dołączył do Kappa Recycled Paper Europe jako kierownik sprzedaży na obszarze państw niemieckojęzycznych i Czech i przeniósł się do Roermond w Niderlandach. Po połączeniu firmy z Grupą Smurfit Kappa w 2004 roku został dyrektorem zarządzającym nowej spółki handlowej Smurfit Kappa Paper Sales Germany w Neuss. W tym czasie był bezpośrednio odpowiedzialny za kluczowych klientów, w tym głównego klienta, Schumacher Packaging. Od 2012 r. był dyrektorem handlowym i członkiem zarządu Kolb Group/Hans Kolb Wellpappe w Memmingen.